Ons “Westelbus”-voorstel dateert reeds van voor 2018 en verbindt – met een reguliere busdienst – in cirkelvorm de 7 deeldorpen met elkaar en met belangrijke locaties in het centrum (gemeentehuis, Grote Markt, zwembad, BIB, LDC, rusthuizen,..).
De Westelbus rijdt ook langs meer afgelegen woonwijken en takt aan op de bovenlokale hoofdassen van De Lijn, en verbindt zo alle Westelse deeldorpen met de omliggende gemeenten/centra.
Het “Nieuwe Net” van De Lijn heeft sinds 6 januari 2024 ook een impact op onze meest kwetsbare mensen en ouderen, op scholieren/jongeren en minder mobiele mensen.
Deze groep heeft geen alternatief voor het gebruik van het openbaar vervoer. De Lijn voorziet meer en snellere bussen op de grote assen, maar de aanvoer naar deze assen ontbreekt voor een aantal wijken. Een kilometer of meer stappen of fietsen naar een bushalte is immers niet voor iedereen evident!
Er werden ook in Westerlo 8 haltes op reguliere lijnen afgeschaft en het aantal mogelijke flexhaltes/opstapplaatsen voor flexbussen werd verminderd van 13 naar 9.
Mede daardoor worden delen van Heultje, Voortkapel, Oosterwijk,… zwak of niet bediend door de Lijn.
De Westelbus is gebruiksvriendelijk en eenvoudig, terwijl de flexbus een omslachtige voorafgaande bestelling vereist.
Met de Westelbus zet de gemeente in op laagdrempelig, gemeenschappelijk, openbaar vervoer voor alle inwoners. Dit zorgt voor minder auto’s in Westerlo-centrum en voor een verlichting van de parkeertekorten.
De gemeente bepaalt zelf de eventuele kleine bijdrage van de reizigers.